Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2010 18:38 - Духовното бащинство – новия мях на Бога.
Автор: emmanuel Категория: Лични дневници   
Прочетен: 18725 Коментари: 30 Гласове:
0



      Всеки път когато погледна църквата в България аз се убеждавам, че тя не е на най-акуратната си позиция. Църквата не е заела все още мястото което и се полага в тази странa. Тя е пълна с прекрасни лидери, които са отдали напълно живота си в служение на Бога. Пълна е с членове, които истински обичат своя небесен Баща и са готови да Го следват навсякъде. Нещо обаче липсва. Когато погледнем църквата лесно можем да се убедим, че нещо определено и липсва. Всяка година в църквите има много новоповярвали, но броя на членовете им не се увеличава. Защото има вливане от, но и изтичане към света. Малко хора се вкореняват в дома на Бога. Проблема на църквата е, че все още се опитва да функционира в стария мях.

Матея 9:17 „Нито наливат младо вино в стари мехове; иначе меховете се спукват, виното изтича и меховете се изхабяват. Но наливат младо вино в нови мехове и двете се запазват”.

     Църквата продължава да налива виното (вярващите) в стария си мях(старата си структура), но Бог е сменил сезона. В новия сезон и виното е ново, а то изисква нов мях(нова структура). Резултатът от опитите ни да налеем новото вино в стария мях е видим в църквата днес. Тя се е превърнала в спукан мях от който младото вино изтича. Затова трябва да осъзнаем нуждата си от промяна днес. Знаейки, че всяка правилна промяна идва към нас от престола на благодатта, ние трябва да вдигнем погледа си към него и да видим новия мях, който Бог иска да даде на църквата си днес. Защото ако искаме да запазим новото вино ние се нуждаем от новия мях на Бога. Ако искаме да бъдем истински предани на Отец и да градим Неговото, а не нашето си царство ние следва да градим според Неговите мерки. Църквата днес наистина има нужда от реформация, която да я върне към основите и. Към първоначалния план, който Бог е имал за нея. Понеже реформация означава връщане на нещата към първоначалната им форма. Църквата трябва да открие отново идентичността която Бог и е дал. Идентичност, която Той е положил в словото си.

    Стария мях е институцията, в която църквите са се превърнали днес. Аз съм убеден, че йерархията е от Бога и е правилния начин да се гради Неговото царство. Проблема на църквата днес обаче е, че гради на принципа лидер – членове. Това е променило структурата и и я е превърнало в институция. Първоначалния план на Бога за нея обаче не е бил такъв. Когато Бог е създавал човека по свой образ и подобие, Той не е искал институция. Той е искал семейство и затова е създал точно това. Семейство с което да общува.

Битие 1:26-27 И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие; и нека владее над морските риби, над небесните птици, над добитъка, над цялата земя и над всяко животно, което пълзи по земята. И Бог създаде човека по Своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.

Бог създаде мъжът и жената, а не институцията. Адам и Ева бяха Неговото семейство на земята, в което Той всеки ден разкриваше сърцето си. Бог слизаше и общуваше с тях. Основната им задача като семейство на Бога беше да раждат синове. Това беше първоначалния план на Отец. Да създаде дом, в който да изгражда новородените си синове. Семейството е новия (а и първоначалния) мях на Бога. Когато каза „да създадем човека по Наш образ, по Наше подобие” Отец говореше на своя Син. Той сякаш му казваше „Нека създадем човеците като нас. Бащи и синове които да изявят нас на света. Да им покажат дълбоката привързаност която имаме един към друг. Да изявят любовта ни. Понеже Ние не сме в религията, а в топлите семейни взаимоотношения.”

     Грехът както споменах и в другото есе изкриви образа на Бога на земята. Семейството на Бога се превърна в институция и престана да ражда Негови синове. А синовете са тези който изявяват сърцето на Отец на земята. Затова Бог трябваше да изпрати своя единороден Син за да ни възстанови от последствията на греха. За да ни реформира отново според първоначалния си замисъл. Бог не изпрати деноминация или институция, а син. Защото Той искаше синове на тази земя, точни представители които да Го изявят на творението. Той пося единствения си син, за да пожъне много синове като Него. Бог беше направил всяко семе да дава според вида си. Като създател на всички закони в природата Той знаеше, че ако иска нещо трябва първо да го посее. Затова Той пося единородния си Син, за да придобие много като Него.

Иоана 12:23-24 А Исус им отговори: Дойде часът да се прослави Човешкият Син. Истина, истина ви казвам: Ако житното зърно не падне в земята и не умре, то си остава само; но ако умре, дава много плод.

Ако Бог искаше да придобие деноминации по земята, Той със сигурност щеше да посее деноминация. Но Бог искаше синове. И наистина когато Исус се роди Той беше “единородния от Отца” (Йоан 1:14) След разпятието и възкресението му обаче, Той стана първородния от семейство на синове от мъжки и женски пол. Семето покълна и започна да дава плодове.

Евреи 2:10 Защото беше уместно Онзи, заради Когото е всичко и чрез Когото е всичко, като довежда много синове в слава, да усъвършенства чрез страдания Начинателя на тяхното спасение.

     Когато говорим за бащи и синове, ние не подценяваме жените, а говорим за принципа на бащинство и синовство. Защото знаем, че в Христа няма мъжки и женски пол. Авигея например беше жена, но името и означаваше „Баща на радост”. Бащинството е по благодат, а благодатта няма пол. Истинските автентични бащи представят бащиното сърце на Бог на синовете Му, Неговата църква. Друг пример за духовно бащинство на жена е Ноемин, която беше духовен баща на Рут. Духовните синове също са от мъжки и женски пол. Когато апостол Павел се обръща към своя духовен син Тимотей в началото на първото си послание към него той използва думата дете. В New King James превода е по точен – син. Еврейската дума е teknon – син, родено дете от мъжки или женски пол. Така, че духовния син е от мъжки или женски пол. Тимотей не беше роден син на Павел, но той го беше „родил” във вярата. Павел беше духовен баща на Тимотей и го наричаше истинското ми дете във вярата. Това обръщение апостола използваше единствено когато се обръщаше и към Тит.

1 Тимотея 1:2 до Тимотей, истинското ми дете във вярата: Благодат, милост, мир от Бог Отец и от Христос Исус, нашия Господ.

Тит 1:4 до Тит, истинското ми дете по общата ни вяра:

Павел имаше много последователи, но само двама синa. Апостол Павел като един от основните архитекти на Царството на своето време знаеше, че фокусът му не бива да е върху тълпите. Той знаеше, че ако иска да види силна църквата на Бога се нуждае от силни, изградени синове. Ако прочетем 1 Тимотея например ще видим как един баща дава наставления на своя син за изграждане на църквата. Синовете са тези които градят дома на Бога. Бащите създават климата, но синовете го пазят и градят църквата. Апостол Павел знаеше, че има нужда от верни синове, които да са готови да положат живота си в неговата ръка. Той знаеше, че има нужда от верни синове на които да може да разчита да градят дома в негово отсъствие. Защото когато църквата е пълна с членове, в отсъствието на лидера идват вълци грабители. Когато има синове обаче, дори и бащата да го няма църквата е в сигурни ръце.

     Това е мяха на новия сезон: бащи и синове. Исус също знаеше, че единствено синовете имат силата да градят църквата. Знаеше и, че няма да е завинаги на тази земя. Затова единственото нещо, което можеше да направи е да предаде всичко, което има на учениците си. Всичко което Отец му е дал, Той го прехвърли върху своите дванадесет духовни сина. Исус знаеше, че църквата ще е силна, само ако има силни водачи които да я градят. А няма по-верни и силни хора от синовете. Техния копнеж е да градят дома на Бога, а не своя живот. Затова Христос имаше само пет проповеди пред мнозинствата и през цялото останало време се беше заел да гради живота на учениците си. Исус беше Синът, но като всеки зрял син, Той започна да функционира и като баща. Той изявяваше бащиното сърце на Бога пред учениците си. Това е което истинския духовен баща прави. Понеже ние имаме само един небесен баща, но той излива сърцето си в зрелите си синове в църквата. Исус беше перфектния пример и в това отношение. Неговото сърце копнееше да изгради силни синове, които после да станат бащи и да бащинстват над църквата с бащинската благодат на Бога. След възнесението на Исус верните синове които Той остави започнаха да градят църквата. Те предаваха откровенията които имат на следващото поколение синове и така църквата оставаше силна и биваше изграждана от синовете на Бога. Пример на бащинство и синовство са и епископите които в ранната църква са издигали следващото поколение епископи след себе си предавайки им духовното си наследство - пълната мярка на благодатта и откровенията които са им дадени. Постепенно през вековете обаче структурата на църквата се е изкривила и тя се е превърнала в институция (съдба сполетяла и евангелските църкви днес.) Главния проблем на институционната църква обаче е, че не ражда уникални синове на Бога, а произвежда членове по свои образ. А синовете са тези които градят царството на Бога на земята. Затова институционната църква трябва да се реформира и да се превърне в семейство(дом на вяра), където лидерите да станат духовни родители и настойници, а членовете да се превърнат в синове посветили живота си на изграждането на дома. Църквите трябва да станат домочадия на вяра, където истинските синове и бащи са божествено свързани.

     Силата на една църква се определя от броя на синовете, а не на членовете и, защото сина е този който остава винаги в дома.

Иоана 8:35 А слугата не остава вечно в дома; синът остава вечно.

     Разликата между стария мях и новия е на пръв поглед малка, но всъщност съществена. Във взаимоотношението пастор(лидер) – членове, винаги има една тънка граница. Лидера може да коригира членовете, но само до тази граница. В новия мях на Бога – семейството, нещата стоят по различен начин. Там синовете са дали пълен достъп на своите духовни бащи защото знаят, че те няма да злоупотребят с него. Синовете са спокойни, защото са разпознали бащиното сърце на Бога в духовните си бащи. Те знаят, че Бог иска най-доброто за тях. Затова Той отново с нежния допир на невероятната си благодат реформира църквата, връщайки я в първоначалният и вид - домове на вяра. В тях Той поставя духовни бащи (зрели синове изградени според Неговото сърце), които да градят живота на Неговите синове. За разлика от взаимоотношението лидер-член, при взаимоотношението баща-син както казахме тънката граница я няма. Синът наистина дава пълен достъп  на своя духовен баща до живота си. От своя страна духовния баща посвещава целия си живот на това да изгради синовете, които Бог му е дал. Понеже той знае, че синовете са дар от Бога.

Исаия 9:6 Защото ни се роди Дете, Син ни се даде;

Доверието между духовните бащи и синове в дома е пълно, защото Бог ги свърза сърце към сърце. Това е заветно взаимоотношение плод на Божия, а не на човешка дейност. Аз като духовен син мога да положа изцяло живота си в ръцете на своя духовен баща, защото знам, че Бог е обърнал сърцето му към мен и неговите цели са да изгради живота ми. Да ме изстреля в съдбата ми, а не да злоупотреби с мен и да ме използва както много хора в институцията биха го направили. Това ми дава спокойствие и сигурност за да израствам в дома на Бога и да се укрепявам.

Обещанието за новия мях, е словото с което Бог слага край на стария завет:

 Малахия 4:5-6 Ето, Аз ще ви изпратя пророк Илия,

преди да дойде великият и страшен ден Господен;

и той ще обърне сърцето на бащите към децата

и сърцето на децата - към бащите им,

да не би да дойда и поразя земята с проклятие.

Това е наистина велико обещание на Бога. Да изпрати духа на пророк Илия, който да обърне сърцата на бащите към децата и сърцата на децата към бащите. Когато ни обещава духа на Илия, Отец няма предвид завръщането на пророческия дар на Илия, а бащиното му сърце. Понеже Илия имаше голямо служение като пророк, но най-големия успех който той като човек постигна е изграждането на син. Когато гласа на Бог дойде при него в пещерата, Той му даде точни указания какво да направи с живота си. Даде му пророческо видение за съдбата му.

3 Царе 19:15-16 Но Господ му каза: Иди, върни се по пътя през пустинята в Дамаск и когато пристигнеш, помажи Азаил за цар над Сирия; Ииуй, Намесиевия син, помажи за цар над Израел. А Елисей, Сафатовия син, от Авелмеола, помажи за пророк вместо теб.

Интересното в тази история, е че Илия стори първо това което Бог беше казал накрая. Отиде и помаза Елисей. Помазанието на Елисей обаче не беше кратък миг, след който Илия да го остави, а стартиране на заветно взаимоотношение сърце към сърце. Илия и Елисей заживяха заедно като баща и син. Бащата предаде всичко, което Бог му е дал като мярка благодат на своя духовен син. От своя страна синът Елисей по-късно помаза Азаил за цар на Сирия и Ииуй за цар над Израел. Всъщност Бог заповяда на Илия да ги помаже за царе, но Елисей го направи. Това разбира се не означава, че Илия на извърши мисията си на земята. Защото мисията му беше да издигне син който да изпълни видението, което Бог му беше дал. Бащите винаги получават видение от сърцето на Бога. Изпълнението на това видение обаче е в синовете. Давид също е пример за това. Той силно копнееше да изгради дом на Бога. Това беше копнеж, който Бог беше вложил в сърцето му. Той трябваше да осъзнае обаче, че от него се иска да издигне верен син на който да даде наставленията (чертежите за храма). Син който да изпълни видението му.

     В новия сезон Бог издига истински бащи, в които е влял своето сърце на Небесен Баща. Той ги е изградил в зрялост и им е дал благодатта на духовния баща. Бог обръща сърцата им към синовете, които изпраща в живота им и им дава копнежа да ги изграждат. След това Бог обръща сърцата на синовете към бащите им и те правят свръзката сърце към сърце. Когато тази връзка бъде направена благодатта на Бога започва да тече. Защото благодатта не тече през институция, а през заветни взаимоотношения. Малахия ни показва, че именно това е кое ще разчупи проклятието на земята. Царството на Бога представлява семейство. Баща (Бог) и синове (църквата) Бог реформира църквата чрез истинските бащи (в които е вложил своето бащино сърце) и я превръща отново в Свое семейство. Той я връща отново към първоначалната и форма. Дом на вяра, воден от духовни баща и майка следвани от техните духовни синове(от мъжки и женски пол). Там в семейния климат Бог дава на бащата видението което има за дома. Истинския духовен баща приема видението от престола на благодатта и знае, че изпълнението му е в синовете. Затова той посвещава живота си за да изгради синовете, които Бог му е дал. Бог е дал цялата благодат от която аз се нуждая за да изпълня функцията си на тази земя на моя духовен баща. Аз имам нужда от нея за да изпълня съдбата си. Свързвайки се с него в заветно взаимоотношение, аз започвам да черпя от благодатта която Бог му е дал, както и от тази на останалите синове. Понеже в дома на Бога няма случайни хора. Там са само дадените в дома. Бог още преди създаването на света е решил каква ще е функцията на този дом и е решил кой ще са неговите духовни родители и синове. Защото Бог знае, че бащата отделен от синовете си и синове отделени от баща си няма да дадат плод. В Захария Бог дава една много добра картина за бащинство и синовство.

Захария 9:13 защото ще запъна Юда за Себе Си като лък,

ще сложа Ефрем като стрела;

и ще възбудя децата ти, Сионе,

против твоите деца, Гърцио,

и ще те направя като меч на силен мъж.

Тук Юда е преобраз на духовния баща, а Ефрем (двойноплодовит) на синовете. Бащата е като лък в ръката на Бога, а синовете са като стрели. Бог насочва лъка към целта която иска да порази. Цялото напрежение се поема от лъка, но целта се поразява от стрелата. Лъка и стрелите имат нужда един от друг за да поразят целта. Успеха на духовния баща е заключен в синовете (защото те изпълняват видението, което Бог е вложил в сърцето му), а този на синовете в духовния им баща (защото те биват изграждани, насочвани, насърчавани и издигани в идентичност от него). Идентичността от Бога идва в живота ни именно чрез духовното бащинство. Исус е живия пример затова. Той черпеше идентичността си от своя баща.

Иоана 10:30 Аз и Отец сме едно.

Иоана 14:9 Исус му каза: Толкова време съм с вас и не си ли Ме познал, Филипе? Който е видял Мен, видял е Отца. Защо казваш: Покажи ми Отец?

 Не вярваш ли, че Аз съм в Отца и че Отец е в Мен?

Да, нашата идентичност е в Бога, но тя бива освободена в живота ни от духовния ни баща. Липсата на духовното бащинство беше основния проблем на религиозната система по времето на Исус. Липсата му беше заслепило очите им и те не разпознаха Синът когато ги посети. Акуратното духовно бащинство от своя страна отваря очите ни за да видим Христос и да се свържем с Него. С носителят на идентичността ни като синове.

     Псалм 127 ни казва каква е истинската награда на духовните бащи.

Псалми 127:3-5 Ето, наследство от Господа са синовете и награда от Него е плодът на утробата. Както са стрелите в ръката на силния,

така са синовете на младостта. Блазе на онзи човек,

който е напълнил колчана си с тях! Такива няма да се посрамят,

когато говорят с неприятелите си при градската порта.

     Важно е за бащите да осъзнаят, че духовните им синове са наследство от Бога. И силата на духовния баща не се определя от това колко членове има в църквата си, а от това колко верни сина има в колчана си. Защото те са тези които поразяват целите.

Когато се свържат заедно синовете и духовното бащинство славата на Бог се явява в дома.

Захария 9:14 Господ ще се яви над тях

и стрелата Му ще излезе като мълния;

     Духовното бащинство е водеща тема в Новия Завет, защото там Бог ни се открива като баща, а Христос като син. В стария завет Бог се откриваше чрез имената си –Йехова Рафа, Йехова Ире, Ел Шадай и т.н. Имената на Бога разкриваха характеристиките му. През Новия Завет обаче Той ни разкрива сърцето си като любящ баща. В него Бог ни учи как да изграждаме църквата на принципа на бащинство и синовство. Принцип който се срещаше и при героите на вяра в стария завет.      Невъзможно беше да говоря за новия завет, без да цитирам стария. Защото стария завет е сянка на новия и в него има много принципи които Бог разкрива още по-силно в новия завет. Принципа за духовно бащинство можем да проследим навсякъде из Писанията. Силните мъже на Давид бяха готови да дадат живота си за него. Те му бяха като синове. Но нашия най-голям пример и като син и като баща може да бъде Христос. Той знаеше как да ходи като зрял син, да изявява сърцето на своя баща и да бащинства над синовете които Отец му е дал. Понеже всеки един от духовните бащи знае, че е настоиник на синовете който Бог му е дал. Че е просто настойник на бащинската благодат която извира от сърцето на Бога. Благодат която им е дадена за да наставляват църквата и да изявят сърцето на Небесния баща.

     Църквата на Бога трябва да стане отново единно тяло христово. Начина това да стане е като локалните църкви се трансформират в домове на вяра изградени от заветни взаимоотношения. Когато това стане бащите в градската и държавната църква ще се свържат помежду си също в заветни взаимоотношения и тези връзки са ставите които съединяват кост с костта в тялото. По този начин в единството на църквата Христос ще се яви в нацията. За целта Бог премахва фалшивите бащи в църквата днес и на тяхно място издига истинските бащи. Тези които носят сърцето на небесния баща. Те ще реформират църквата и ще върнат славата на Бога в нея. Всяка една институционна църква днес трябва се трансформира в домочадие на вяра, ако иска да гради според небесния модел. Понеже стария мях е неефективен и ще се спука. Бог иска домове които са новия мях. Приготвени за новото вино което Той иска да излее в църквата. Домове които да изявят сърцето на Бога, чрез любовта и семейния климат които съдържат. Понеже Бог не е в институцията, а във взаимоотношенията сърце към сърце. Бог изявява сърцето си само и единствено в семейството си, а не в институцията. Дали ще последваме призива на Бога или не зависи само и единствено от нас. Ако искаме да градим Неговото царство и да видим славата Му в живота си обаче ние трябва да се покорим на словото Му и да градим според Неговите мерки. Иначе рискуваме да си останем в неакуратната позиция „до Христос”, въпреки, че сме призвани да бъдем във Него. А в тази позиция можем да имаме много богословско знание за Исус, но познанието ще липсва. Защото познанието за Бога се увеличава когато се движим заедно с Него, а ние се движим с Него само когато сме готови да оставим всичко друго за да го следваме. Дори и инструментите които са ни помагали да орем нивата Му досега. Защото те са напълно неефективни днес. Днес нашия небесен Баща е приготвил нови инструменти с които да орем нивата Му. Това са живите инструменти наречени Божии синове. Защото те са тези, които ще разчупят проклятието на земята. Те са тези които ще освободят творението от робството на греха.

„Римляни 8:19 Защото творението с усърдно очакване копнее откриването ни като Божии синове... Римляни 8:21 с надежда, че и самото творение ще се освободи от робството на тлението и ще премине в славната свобода на Божиите деца.”

Римляни 8:14 Понеже които се управляват от Божия Дух, те са Божии синове.

Словото ясно ни казва, че ние вече сме Божии синове. Свързвайки се с духовен баща, които да изяви бащиното сърце на Бога в живота ни обаче ние започваме да се осъзнаваме като такива. Започваме да осъзнаваме статута който Бог ни е дал, както и голямата отговорност която носим. Тогава укрепвайки се в дома на Бога ние се подготвяме да бъдем изстреляни в съдбата си. Подготвяме се да поразим целите които Бог е приготвил за нашия живот. Да изпълним цялата мярка която Той е приготвил за нас. Да бъдем успешни в делото за което сме призвани е единствения начин да благодарим на нашия небесен Баща за невероятния дар на акуратното духовно бащинство което е дал в живота ни. Нашите дела, не могат да прибавят към статута ни на Божии синове или да ни препоръчат на Неговата любов. Те просто са начин да му се отблагодарим за това, че ни я е дал даром. И да Му кажем, че я ценим.



Тагове:   новия,   бащинство,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Смотреть онлайн сериалы, новинки 2012. Фильмы, сериалы и мультсериалы бесплатно!
16.03.2012 22:24
<img>http://tvforme.ru/uploads/posts/2012-03/thumbs/1331303927_video_496046.jpg</img> <img>http://tvforme.ru/uploads/posts/2012-02/thumbs/1328511646_d02d1f6f0ee9.jpg</img>

Добро пожаловать в наш онлайн кинотеатр, который содержит большую коллекцию сериалов. На нашем сайте Вы можете смотреть сериалы онлайн бесплатно, смотреть мультсериалы онлайн, смотреть лучшие сериалы онлайн без регистрации, все новинки киносериалов 2012 года. Сериалы онлайн, возможность перестать скачивать большие сериалы, состоящие из нескольких сезонов, в хорошем качестве, которые весят очень много, и начать смотреть сериалы онлайн у себя на компьютере. Вам больше не нужно ждать загрузки сериала, на TVFORME.Ru Вы можете смотреть сериалы онлайн без ожидания. На нашем сайте найдутся все сезоны популярных сериалов. У нас вы найдёте все мультсериалы онлайн, с лучшими жанрами: комедии, фантастика, триллеры, ужасы и экшен / Action. С самыми популярными, известными звёздами, такими как Тим Рот, Хью Лори, Майкл Холл, Оливия Уайлд, Пол Уэсли, Иен Сомерхолдер, Нина Добрев, Мэттью Фокс, Эванджелин Лилли, Джош Холлоуэй, Майкл Эмерсон, Элизабет Митчелл и другие. Реклама в нашем кинотеатре будет сведена на минимум, поэтому просмотр онлайн сериалов будет максимально удобным и не что вам не будет мешать. Всё это на одном сайте TVFORME.RU – смотрите сериалы онлайн, бесплатные мультсериалы и сериалы онлайн.

<a href=http://tvforme.ru/serials/eng/369-odinokie-serdca-3-sezon.html>одинокие сердца 3 сезон</a>

<a href=http://tvforme.ru/>k nth 3 ctpjy</a>

<a href=http://tvforme.ru/mult/25-siniy-ekzorcist-1-sezon.html>синий экзорцист 1 сезон 12 серия</a>

<a href=http://tvforme.ru/serials/eng/138-otchayannye-domohozyayki-6-sezon.html>отчаянные домохозяйки 6 сезон</a>
цитирай
2. анонимен - buy generic viagra 522 18560
18.10.2012 13:12
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#5250>buy generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#7038>buy generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#8957 buy viagra
цитирай
3. анонимен - payday loans online 641 13092
19.10.2012 09:02
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#6291>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#15095>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#1807 payday loans online
цитирай
4. анонимен - buy viagra 950 16524
19.10.2012 10:18
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#6271>viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#7365>viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#9477 generic viagra
цитирай
5. анонимен - iFbfbdo More Information
20.10.2012 19:21
Tanndi <a href="http://tinyurl.com/8sd3l48">gronkowski patriots jersey</a> Xfuhsr http://tinyurl.com/8f3z8q7
Wisuyv <a href="http://tinyurl.com/9vheddk">demaryius thomas jersey</a> Tqqwrn http://tinyurl.com/9vheddk
Moukag <a href="http://greenbaypackersjerseysstores.us/charles-woodson-jersey-c-59.html">charles woodson jersey</a> Xrvpfz http://greenbaypackersjerseysstores.us/greg-jennings-jersey-c-69.html
Cdfkyq <a href="http://chicagobearsjerseysshop.us/jim-mcmahon-jersey-c-11.html">jim mcmahon jersey bears</a> Alnmvc http://chicagobearsjerseysshop.us/matt-forte-jersey-c-17.html
Bzoscb <a href="http://www.animewired.net/jordy-nelson-jersey-c-54.html">jordy nelson jersey</a> Mrvrdv http://www.animewired.net/greg-jennings-jersey-c-69.html
Kzoaag <a href="http://tinyurl.com/9vcbks6">brandon marshall chicago bears jersey</a> Pngtav http://tinyurl.com/93dugjr
Mkbajb <a href="http://detroitlionsjerseysstore.us/barry-sanders-jersey-c-1.html">barry sanders jersey authentic</a> Cdgsjd http://detroitlionsjerseysstore.us/calvin-johnson-jersey-c-2.html
Rsmgzn <a href="http://denverbroncosjerseysstore.us/champ-bailey-jersey-c-5.html">champ bailey jersey</a> Kvtsum http://denverbroncosjerseysstore.us/peyton-manning-jersey-c-20.html
Nivhre <a href="http://sanfrancisco49ersjerseysstore.us/patrick-willis-jersey-c-2.html">nike patrick willis jersey</a> Lkchqn http://sanfrancisco49ersjerseysstore.us/frank-gore-jersey-c-1.html
Pkrysq <a href="http://tinyurl.com/aaronrodgersjerseys">aaron rodgers jersey nike</a> Nyguyk http://ur1.ca/alaiy
цитирай
6. анонимен - kamagra 100mg 7869
21.10.2012 00:35
<a href=http://orderkamagranow.com/#gzcki>100mg kamagra</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#zsyyh >buy kamagra cheap</a> , http://orderkamagranow.com/#akddm kamagra 100mg
цитирай
7. анонимен - purchase levitra
21.10.2012 14:36
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#9110 - purchase levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#5695>generic levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#2456 online
цитирай
8. анонимен - generic viagra 13024
21.10.2012 14:55
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#jdfpp>buy viagra online</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#eddol >generic viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#sslyp viagra 150 mg
цитирай
9. анонимен - buy cheap levitra 6421
23.10.2012 00:13
<a href=http://orderlevitrahere.com/#mfgga>levitra 20 mg</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#yabwm >levitra online</a> , http://orderlevitrahere.com/#zwfjv levitra without prescription
цитирай
10. анонимен - jKfujhp Follow me
23.10.2012 04:12
oWtkayNm <a href="http://tinyurl.com/9gcyrnt">randy moss 49ers jersey</a> fRmmcoLw http://tinyurl.com/95ape9d
pMxjvvLq <a href="http://tinyurl.com/8k3vsha">aaron rodgers jersey green</a> lDghkvQu http://tinyurl.com/8kz3njq
zUiasuBk <a href="http://tinyurl.com/8zh4ff8">kevin kolb red jersey</a> uBtuziOt http://tinyurl.com/9xa6ryw
lTkudgSl <a href="http://tinyurl.com/936n228">carolina panthers cam newton jersey</a> aFpqjdJa http://tinyurl.com/93vwmso
yXbgmuDg <a href="http://tinyurl.com/8slj3nf">nnamdi asomugha eagles jersey</a> sEgcquBh http://tinyurl.com/8w9rbbj
pHmsytKv <a href="http://tinyurl.com/8zm4gop">walter payton bears jersey</a> pEpwejJi http://tinyurl.com/8lbzanq
cMmanaVp <a href="http://tinyurl.com/99p3dsu">drew brees jerseys</a> gSkcrjRp http://tinyurl.com/99p3dsu
uFzoflOo <a href="http://tinyurl.com/8h7u6vz">revis jets jersey nike</a> pVxzvuSa http://tinyurl.com/9v2flmh
cDrzuzFn <a href="http://tinyurl.com/9aqjc63">champ bailey nike jersey</a> kAjwqnLp http://tinyurl.com/9aqjc63
vRptrePv <a href="http://tinyurl.com/94op3c8">wes welker jersey</a> jPpqavUb http://tinyurl.com/9aam5bz
цитирай
11. анонимен - buy cialis online 12983
23.10.2012 05:31
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#bqufh>cheap generic cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#clbyh >cialis without prescription</a> , http://ordercheapcialishere.com/#bpdik cialis 40 mg
цитирай
12. анонимен - wduhjd Going Here
23.10.2012 11:48
Qadstd <a href="http://tinyurl.com/8fanhsg">uggs kopen</a> Jkxlvv <a href="http://tinyurl.com/8fanhsg">uggs nederland</a> Kusaup <a href="http://tinyurl.com/8fanhsg">uggs kopen</a> Wlgdcr http://tinyurl.com/8fanhsg
цитирай
13. анонимен - oVgeysp helpful page
24.10.2012 00:59
Fdhmrn <a href="http://tinyurl.com/9zoyvnb">cheap uggs on sale</a> Qxaqdb <a href="http://tinyurl.com/9zoyvnb">uggs on sale</a> Vgxiaf <a href="http://tinyurl.com/9zoyvnb">uggs on sale</a> Pviszr http://tinyurl.com/9zoyvnb
Tcfzhe <a href="http://tinyurl.com/9frznn2">cheap uggs sale</a> Zzxyhr <a href="http://tinyurl.com/9frznn2">uggs for cheap</a> Wiyaks <a href="http://tinyurl.com/9frznn2">cheap uggs</a> Adadrz http://tinyurl.com/9frznn2
цитирай
14. анонимен - payday loans 428 19421
24.10.2012 02:34
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#18006>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#2269>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#7397 payday loans
цитирай
15. анонимен - zEsaxvy Read More
24.10.2012 02:56
Ysvjbp <a href="http://tombrady-jersey.info/">authentic tom brady jersey</a> Dnxlex <a href="http://tombrady-jersey.info/">tom brady jersey</a> Jvpxbf <a href="http://tombrady-jersey.info/">authentic tom brady jersey</a> Gvywij http://tombrady-jersey.info/
цитирай
16. анонимен - nxcrml Go Here
24.10.2012 05:42
Lklvsz <a href="http://cheapcuggboots.webeden.co.uk/">cheap ugg boots</a> Rijuvr <a href="http://cheapcuggboots.webeden.co.uk/">cheap uggs</a> Vprlkz <a href="http://cheapcuggboots.webeden.co.uk/">cheap ugg boots</a> Hoclxy http://cheapcuggboots.webeden.co.uk/
Flsdau <a href="http://uggksale.webeden.co.uk/">ugg boots clearance</a> Jchnfj <a href="http://uggksale.webeden.co.uk/">genuine ugg boots</a> Baadci <a href="http://uggksale.webeden.co.uk/">uggs sale</a> Hsjoyn http://uggksale.webeden.co.uk/
цитирай
17. анонимен - zrbayn More Information
24.10.2012 05:54
Xikhfc <a href="http://www.kunrest.com/jersey/von-miller.php">white von miller jersey</a> Phoojc <a href="http://www.kunrest.com/jersey/von-miller.php">von miller jersey orange</a> Xgvumm <a href="http://www.kunrest.com/jersey/von-miller.php">nike von miller jersey</a> Rdndyu http://www.kunrest.com/jersey/von-miller.php
Uadheu <a href="http://www.kunrest.com/jason-pierre-paul-jersey.php">jason pierre-paul jersey</a> Mgsvpr <a href="http://www.kunrest.com/jason-pierre-paul-jersey.php">pierre paul jersey</a> Ndggca <a href="http://www.kunrest.com/jason-pierre-paul-jersey.php">jason pierre paul youth jersey</a> Mmntqh http://www.kunrest.com/jason-pierre-paul-jersey.php
цитирай
18. анонимен - vocwpavczr Share it
24.10.2012 09:26
Ngjfnq <a href="http://uggsonsalescheaponline.info/">uggs on sale</a> Owcvej <a href="http://uggsonsalescheaponline.info/">uggs on sale</a> Ncnzzh <a href="http://uggsonsalescheaponline.info/">uggs on sale</a> Sasiei http://uggsonsalescheaponline.info/
цитирай
19. анонимен - sFkhhyn Check This Out
24.10.2012 11:14
Avggpe <a href="http://www.nflpersonalizedjersey.com/">personalized nfl jersey</a> Dkozja <a href="http://www.nflpersonalizedjersey.com/">nfl personalized jerseys</a> Sfmvqy <a href="http://www.nflpersonalizedjersey.com/">nfl personalized jerseys</a> Mtbzvl http://www.nflpersonalizedjersey.com/
цитирай
20. анонимен - buy cialis online 649 3059
24.10.2012 11:16
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#5135>generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#11139>buy cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#19362 buy generic cialis
цитирай
21. анонимен - qMsfuhi Full Report
24.10.2012 11:46
Mteihm <a href="http://onlinedownjacketsale.webeden.net/">canada goose jakker</a> Azlfto <a href="http://onlinedownjacketsale.webeden.net/">canada goose jakke</a> Xfbskw <a href="http://onlinedownjacketsale.webeden.net/">canada goose</a> Etjdus http://onlinedownjacketsale.webeden.net/
Dcuibb <a href="http://fashiondownjacketsale.webeden.net/">canada goose jacket</a> Rznypw <a href="http://fashiondownjacketsale.webeden.net/">canada goose sale</a> Kqnceq <a href="http://fashiondownjacketsale.webeden.net/">canada goose jacket sale</a> Rnozhy http://fashiondownjacketsale.webeden.net/
цитирай
22. анонимен - oScpjcy Related Articles
24.10.2012 19:58
Mskkke <a href="http://discountjackets.webeden.net/">canada goose outlet</a> Fzvptg <a href="http://discountjackets.webeden.net/">canada goose</a> Bdcuoe <a href="http://discountjackets.webeden.net/">canada goose online shop</a> Ogjtxt http://discountjackets.webeden.net/
Knlmdj <a href="http://fashionjacketssale.webeden.net/">canada goose</a> Itlyub <a href="http://fashionjacketssale.webeden.net/">canada goose jassen</a> Rrowtd <a href="http://fashionjacketssale.webeden.net/">canada goose</a> Ekovcs http://fashionjacketssale.webeden.net/
цитирай
23. анонимен - buy cialis 3796
24.10.2012 21:43
<a href=http://cialisstorehere.com/#srjnj>buy cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#qyhvy >cheap cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#zyqzq generic cialis
цитирай
24. анонимен - lhvblw Click This Link
25.10.2012 01:24
Jzfxvz <a href="http://noblestoreonline.webs.com/">cheap beats by dr dre</a> Gzwerh <a href="http://noblestoreonline.webs.com/">cheap beats by dre headphones</a> Ufdxbb <a href="http://noblestoreonline.webs.com/">cheap beats by dr dre</a> Egmzge http://noblestoreonline.webs.com/
Oyxybh <a href="http://nobleonlinestore.webs.com/">ghd</a> Hfnhvt <a href="http://nobleonlinestore.webs.com/">ghd factory outlet</a> Zxqlzy <a href="http://nobleonlinestore.webs.com/">ghd factory outlet</a> Kjqaod http://nobleonlinestore.webs.com/
цитирай
25. анонимен - dFkwlcy Going Here
25.10.2012 05:03
Daodbi <a href="http://cheapjackets.webeden.net/">canada goose</a> Fcqhlw <a href="http://cheapjackets.webeden.net/">canada goose</a> Rfbrps <a href="http://cheapjackets.webeden.net/">canada goose jacka</a> Xtosux http://cheapjackets.webeden.net/
Fyteni <a href="http://onlinejacketssale.webeden.net/">canada goose jakker</a> Lsqjcg <a href="http://onlinejacketssale.webeden.net/">canada goose</a> Zlcpmg <a href="http://onlinejacketssale.webeden.net/">canada goose trillium parka</a> Bbnnff http://onlinejacketssale.webeden.net/
Bcwsom <a href="http://discountjackets.webeden.net/">canada goose online shop</a> Vcpcel <a href="http://discountjackets.webeden.net/">canada goose jacke</a> Mvhxsr <a href="http://discountjackets.webeden.net/">canada goose</a> Atipdu http://discountjackets.webeden.net/
цитирай
26. анонимен - generic levitra 20251
25.10.2012 09:13
<a href=http://levitrastorehere.com/#eahkg>cheap levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#ipcbs >buy levitra online</a> , http://levitrastorehere.com/#ldzny buy levitra online
цитирай
27. анонимен - tVhjopk Read Full Report
25.10.2012 11:58
Dgdysi <a href="http://tombrady-jersey.info/">brady jersey</a> Avulxv <a href="http://tombrady-jersey.info/">tom brady authentic jersey</a> Bvpyfy <a href="http://tombrady-jersey.info/">tom brady jersey</a> Gnfleo http://tombrady-jersey.info/
цитирай
28. анонимен - wwqloy Article Story
25.10.2012 13:18
zTjpyzIr <a href="http://carolinapanthers-jerseys.us/">cam newton jersey</a> jKjsucAd <a href="http://carolinapanthers-jerseys.us/">cam newton jersey</a> oEvptnCk <a href="http://carolinapanthers-jerseys.us/">cam newton jersey</a> vIzdleHu http://carolinapanthers-jerseys.us/
цитирай
29. анонимен - agraae Discover More
25.10.2012 13:37
Hkuaou <a href="http://uggtsale.webeden.net/">ugg boots clearance</a> Pqdhqs <a href="http://uggtsale.webeden.net/">ugg sale</a> Nobqld <a href="http://uggtsale.webeden.net/">ugg boots clearance</a> Ywedzd http://uggtsale.webeden.net/
Dfgshu <a href="http://uggsyoutlet.webeden.net/">uggs outlet</a> Mvzcvn <a href="http://uggsyoutlet.webeden.net/">ugg outlet online</a> Nlfihw <a href="http://uggsyoutlet.webeden.net/">uggs outlet online</a> Uhwvwg http://uggsyoutlet.webeden.net/
Vosjsh <a href="http://uggbootsauk.webeden.co.uk/">ugg boots uk sale</a> Bsfmyt <a href="http://uggbootsauk.webeden.co.uk/">ugg boots stockists uk</a> Jhnbak <a href="http://uggbootsauk.webeden.co.uk/">ugg boots uk</a> Sohpis http://uggbootsauk.webeden.co.uk/
цитирай
30. анонимен - buy viagra 17347
25.10.2012 17:40
<a href=http://viagrastorehere.com/#egmgp>cheap viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#balpc >generic viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#wkmav viagra online
цитирай
31. анонимен - buy generic cialis 516 16990
25.10.2012 20:00
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#19981>buy cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#15768>generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#16288 cialis online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emmanuel
Категория: Лични дневници
Прочетен: 82449
Постинги: 30
Коментари: 36
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930